Νευρολογική αποκατάσταση

Γιατί εμάς;
Οι φυσικοθεραπευτές του South Physio Clinic είναι εξειδικευμένοι στην νευρολογική αποκατάσταση. Έχοντας παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία επάνω στην εξελιγμένη φυσικοθεραπεία σε νευρολογικούς ασθενείς μπορούνε να αναλάβουν ολιστικά την φροντίδα ενός ασθενή σε συνεργασία με την οικογένεια, εφόσον αυτό χρειαστεί, και την υπάρχουσα ιατρική του ομάδα.

Τι να περιμένω;
Όταν ένας ασθενής εισέρχεται στον χώρο μας, γνωρίζει την ομάδα του South Physio Clinic, και ύστερα προχωράμε σε μία λεπτομερή αξιολόγηση της φυσικής του κατάστασης. Αυτό το σημείο της θεραπείας του νευρολογικού ασθενή είναι απο τα πιο σημαντικά, διότι θέτουμε ξεκάθαρα μια αφετηρία ικανοτήτων (baseline measures) στην οποία μπορούμε να αναφερθούμε στο μέλλον για να παρακολουθήσουμε την πορεία του ασθενή και επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία ξεκάθαρη στοχοθεσία που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης μας. Καταγράφουμε μια πληθώρα στοιχείων σχετικά με τον ασθενή κάποια από τα οποία είναι: υπάρχον εύρος τροχιάς (ενεργητικής και παθητικής), υπάρχον υπερτονία (modified Oxford scale), μυική δύναμη (Oxford scale), παθολογικά αντανακλαστικά, προβλήματα αισθητικότητας, ικανότητα φροντίδας εαυτού και ικανότητα μεταφοράς μέσα στον χώρο, βάδιση, κίνδυνος πτώσεων.

Ποια είναι η προσέγγιση σας;
Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια στην Αγγλία, ο τρόπος προσέγγισης μας είναι επηρεασμένος από τις αρχές Bobath. Αυτό σημαίνει ότι από εμάς θα περιμένετε 1-1 hands-on θεραπεία και διευκόλυνση της κίνησης σας. Σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα αισθητικότητας, θα αφιερώσουμε χρόνο της θεραπείας σχετιζόμενο με την αισθητηριακή ολοκλήρωση και απευαισθητοποίηση. Εφόσον υπάρχει σημαντική μυϊκή αδυναμία είναι δυνατή η χρήση συσκευών ηλεκτρικής μυοδιέργερσης (electrical stimulation) είτε στο σπίτι με τις οδηγίες του θεραπευτή, είτε στην κλινική υπό την μορφή λειτουργικής ηλεκτρικής μυοδιέργερσης (functional electrical stimulation/FES) όπως π.χ. κατά την βάδιση ή την χρήση άνω άκρου σε διάφορες λαβές.

Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της αποκατάστασης είναι η θεραπευτική ενδυνάμωση η οποία όμως γίνεται σωστά δομημένη από εξειδικευμένους θεραπευτές ώστε να αναχαιτιστούν μη λειτουργικά πρότυπα κίνησης και να ενθαρρυνθούν πιο λειτουργικά πρότυπα. Για να επιτευχθεί αυτό έχουμε εγκαταστήσει ένα πλήρες γυμναστήριο φιλικό σε ανθρώπους με αναπηρία, το οποίο συμπεριλαμβάνει εξοπλισμό αιώρησης (hoist) για μεταφορά ασθενών, ηλεκτρικό ορθοστάτη (tilt table), γυμναστηριακό διάδρομο και parallel bars διάδρομο με εξοπλισμό αιώρησης για αποφυγή πτώσεων, recumbent ποδήλατο (ποδήλατο σε ξαπλωτή θέση), και Skierg φιλικό για ασθενείς που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.

Η θεραπευτική ενδυνάμωση και τα προαναφερθέντα θεραπευτικά εργαλεία μας επιτρέπουν να επανεκπαιδεύσουμε τους ασθενείς σε λειτουργικές και ασφαλείς μεταφορές, οι οποίες με την σειρά τους τους δίνουν την δυνατότητα για καλύτερη αυτοφροντίδα/ αυτοεξυπηρέτηση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στον χώρο μας υπάρχει τουαλέτα και κουζίνα πλήρως προσβάσιμη σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, και οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτικό πλαίσιο εφόσον αυτό χρειαστεί όπως π.χ. μεταφορά από αμαξίδιο σε W.C, χρήση εξοπλισμού κουζίνας σαν μέρος της αποκατάστασης άκρας χείρας. Τέλος, συνεργαζόμαστε στενά με τους φροντιστές των ασθενών μας και προσφέρουμε εκπαίδευση ως προς των manual handling των ασθενών με στόχο οι ασθενείς μας να είναι ασφαλείς είτε βρίσκονται κοντά μας είτε βρίσκονται στον δικό τους χώρο ή στην κοινότητα.

Ποιους ασθενείς βλέπετε;
Δεχόμαστε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Για τους παιδιατρικούς μας ασθενείς, έχουμε ξεχωριστό χώρο θεραπείας, και ενθαρρύνουμε τους γονείς να βρίσκονται στον χώρο και να παρακολουθούν ή να συμμετάσχουν στην φυσικοθεραπεία εφόσον αυτό χρειάζεται.

Κάποιες από τις νευρολογικές παθήσεις που συχνά βλέπουμε είναι οι εξής:

 • Πάρκινσον
 • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
 • Εγκεφαλική βλάβη
 • Εγκεφαλική παράλυση
 • Κάκωση σπονδυλικής στήλης
 • Πάρεση νεύρου όπως π.χ. προσωπικού νεύρου
 • Functional neurological disorder (FND)
 • Διαταραχές αιθουσαίου συστήματος/ισορροπίας
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Guillain-Barré σύνδρομο
 • Ασθενείς με προχωρημένη άνοια
 • Γεροντολογικοί ασθενείς

error: Content is protected !!