Μυοσκελετική και Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Γιατί εμάς;
Οι φυσικοθεραπευτές του South Physio Clinic είναι εξειδικευμένοι στην μυοσκελετική αποκατάσταση. Έχοντας παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία επάνω στην εξελιγμένη φυσικοθεραπεία σε μυοσκελετικούς ασθενείς μπορούνε να αναλάβουν ολιστικά την φροντίδα ενός ασθενή σε συνεργασία με την υπάρχουσα ιατρική του ομάδα εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τι να περιμένω;
Όταν εισέλθει ένας ασθενής στον χώρο μας, θα γνωριστεί με την ομάδα του South Physio Clinic και στην συνέχεια θα λάβει μια λεπτομερή αξιολόγηση του υπάρχον προβλήματος είτε αυτός είναι ένας μυοσκελετικός τραυματισμός είτε o ασθενής έρχεται μετεγχειρητικά σε εμάς βάσει πρωτοκόλλου για αποκατάσταση. Ένας εξειδικευμένος φυσικοθεραπευτής θα πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό σχετιζόμενο με το μυοσκελετικό πρόβλημα και θα συζητήσει με τον ασθενή πιθανούς μηχανισμούς πρόκλησης πόνου ή έξαρσης συμπτωμάτων. Αφού έχει ολοκληρωθεί η συνέντευξη του ασθενή με την λεπτομερή ανάγνωση πιθανών απεικονιστικών εξετάσεων που έχει φέρει μαζί του, προχωράμε στην αντικειμενική αξιολόγηση της πάσχουσας (και γειτονικής) περιοχής όπου εξετάζουμε την στάση του σώματος, εύρος τροχιάς, μυική δύναμη και νευρομυικό συντονισμό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σαν αναγνωρισμένοι φυσικοθεραπευτές έχουμε την ικανότητα να αξιολογήσουμε την σοβαρότητα των συμπτωμάτων: συζητώντας με των ασθενή πιαθανά σοβαρά συμπτώματα (κόκκινες σημαίες) και αξιολογώντας πιθανή παθολογία του νευρικού συστήματος, γίνεται παραπομπή σε γιατρό για medical clearance όπως π.χ. ιππουρική συνδρομή σε χρόνια οσφυαλγία.

Ποια είναι η προσέγγιση σας;
Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια στην Αγγλία, ο τρόπος προσέγγισης μας είναι απόλυτα βασισμένος σε επιστημονικές αποδείξεις. Για κάθε μυοσκελετική πάθηση και ορθοπεδικό χειρουργείο υπάρχουν επίσημες κλινικές οδηγίες (guidelines), τις οποίες χρησιμοποιούμε μαζί με την πολύχρονη κλινική μας εμπειρία για να σας φτάσουμε στον στόχο σας με ασφάλεια και στον σωστό χρόνο χωρίς να γυρνάτε σε χώρους αποκατάστασης ξανά και ξανά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που θέτει σαν μακροχρόνιο στόχο ένας μυοσκελετικός ασθενής είναι να μπορεί να κινείται χωρίς πόνο και να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα του. Για να σας βοηθήσουμε στο πρώτο στάδιο της αποκατάστασης σας που συνήθως αντιμετωπίζετε οξύ πόνο και μειωμένη κινητικότητα χρησιμοποιούμε 1-1 hands on χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy) είτε αυτή αφορά τα οστά, μαλακό ιστό ή νευρικό ιστό. Αυτό σημαίνει για εσάς ότι θα έχετε επαφή με φυσικοθεραπευτή καθόλη την διάρκεια της θεραπείας σας.

Στο South Physio Clinic θα βρείτε τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα μυοσκελετικής αποκατάστασης με ευρωπαικές πιστοποιήσεις, όπως θεραπεία με ραδιοσυχνότητες TECAR Therapy, κρουστικό υπέρηχο Shockwave Therapy και ιατρικού επιπέδου συσκευή λεφικής μάλαξης Lymphastim Therapy.

Ένα ακόμη εργαλείο μας για την ανακούφιση σας από τον οξύ ή χρόνιο πόνο αποτελεί η χρήση ιατρικού βελονισμού/ ηλεκτροβελονισμού. Στο South Physio Clinic είμαστε αναγνωρισμένοι επίσημα με πιστοποιήσεις ως προς την χρήση βελονισμού στο πρόσωπο και σώμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουμε εξειδικευτεί περαιτέρω πάνω στην χρήση βελονισμού για κεφαλαλγίες, και βελτίωση όψης δέρματος (facial rejuvenation) λόγω ηλικίας (ρυτίδες/γραμμές) ή λόγω ουλώδους ιστού. Ένα ακόμη εργαλείο μας είναι: α) η χρήση κινησιοταινίας για την υποστήριξη της περιοχής και βελτίωσης της αισθητικότητας και β) η χρήση Theragun για ηλεκτρομάλαξη που συχνά χρησιμοποιούμε στο οξύ και υποξύ στάδιο της αποκατάστασης.

Βασιζόμενοι στην πρόσφατη βιβλιογραφία χρειάζεται να επισημανθεί ότι από όλα τα εργαλεία που έχει ένας φυσικοθεραπευτής, η θεραπευτική άσκηση είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης. Αυτό διαφέρει από την τυπική άσκηση που μπορεί να κάνει κάποιος στο γυμναστήριο, διότι το πρώτο είναι στοχευμένη άσκηση για σώματα που δεν βιώνουν πόνο και ως ένα βαθμό δεν έχουν μυϊκές ανισορροπίες, ενώ η θεραπευτική άσκηση είναι στοχευμένη άσκηση για σώματα που βιώνουν πόνο, έχουν υιοθετήσει δυσλειτουργικά πρότυπα κίνησης ή στάσης, και έχουν τραυματιστεί.

Το παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι αν κάποιος παραδείγματος χάριν έχει μειωμένο εύρος κίνησης στον θώρακα στις στροφές, κάνει γενική τύπου ενδυνάμωση, αυτό το δυσλειτουργικό πρότυπο κίνησης, θα το ενισχύσει, και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μυοσκελετικά προβλήματα. Από την άλλη αν ο ίδιος ασθενής παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπευτικής ενδυνάμωσης που στοχεύει πρώτα στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης της θωρακικής μοίρας και ύστερα στην σταθεροποίηση αυτού μέσω την μυϊκής ενδυνάμωσης, δεν θα βιώσει δευτερεύοντα μυοσκελετικά προβλήματα, εν αντιθέσει αυτός ο ασθενής μπορεί μετά την αποκατάσταση να επιστρέψει με ασφάλεια σε γυμναστηριακού τύπου ασκησιολόγια.

Συνεπώς είδη θεραπευτικής άσκησης μπορεί να θεωρηθούν οποιαδήποτε προγράμματα ενδυνάμωσης χρησιμοποιούν γυμναστηριακό ή pilates εξοπλισμό, στοχεύουν στην αποκατάσταση σεβόμενοι τις υπάρχουσες παθολογίες ή κινητικούς περιορισμούς, πάνω από όλα όμως καθοδηγούνται από αναγνωρισμένους φυσικοθεραπευτές.

Στον χώρο μας θα βρείτε ένα ολοκληρωμένο γυμναστήριο φιλικό σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, και επίσης ένα εξειδικευμένο χώρο clinical pilates. Ο στόχος μας είναι σε κάθε περίπτωση να επιστρέψεται στην καθημερινότητα σας και στην εργασία σας συνεπώς, ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της θεραπείας σας είναι η επανεκπαίδευση στην λειτουργική σας επαναφορά.

Ποιους ασθενείς βλέπετε;
Δεχόμαστε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Για τους παιδιατρικούς μας ασθενείς, έχουμε ξεχωριστό χώρο θεραπείας, και ενθαρρύνουμε τους γονείς να βρίσκονται στον χώρο και να παρακολουθούν ή να συμμετάσχουν στην φυσικοθεραπεία εφόσον αυτό χρειάζεται.

Κάποιες από τις μυοσκελετικές και ορθοπεδικές παθήσεις που συχνά βλέπουμε είναι οι εξής:

  • Αρθροπλαστικές
  • Κατάγματα
  • Συνδεσμικές κακώσεις
  • Σύνδρομα υπέρχρησης
  • Αυχεναλγίες και οσφυαλγίες
  • Παραμορφωτικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως π.χ. σκολίωση και κύφωση
  • Μη λειτουργική στάση σώματος

error: Content is protected !!